9.10.2023 Tiedotteet,Stefin uutisia

Valtion budjettiesitys 2024: VOS-indeksikorotus tarkentunut 2,2 prosenttiin

Valtion budjettiesitys vuodelle 2024 on käsitelty valtioneuvostossa ja annettu eduskunnalle. Valtionosuusrahoitukseen ei kohdistu leikkauksia, mutta henkilötyövuoden yksikköhintaan vaikuttava indeksi on tarkentunut alaspäin.

Kokonaisuudessaan taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistuu ns. Veikkaus-ratkaisuun liittyvää leikkausta noin 4 miljoonaa euroa, joka on aiempina vuosina kompensoitu edunsaajille sekä uusi hallitusohjelmassa sovittu 4 miljoonan euron vähennys kulttuurin valtionavustuksiin opetus- ja kulttuuriministeriön sisällä.

STEFIn jäsenten kannalta tärkein rahoitus, esittävän taiteen VOS-järjestelmä, on suojassa leikkauksilta, mutta henkilötyövuoden yksikköhintaan vaikuttava indeksi on tarkentunut budjettikäsittelyn aikana ikävä kyllä alaspäin. VOS-henkilötyövuoden yksikköhinta nousee vuodelle vain 2,2 prosenttia, kun elokuun lopussa annetussa budjettiesityksessä indeksi oli vielä 3,0 prosenttia.

Olemme tarkistaneet opetus- ja kulttuuriministeriöstä, että kyseessä ei ole poliittisesti tehty leikkaus vaan valtiovarainministeriöstä tullut korjaus indeksilaskentaan, johon opetus- ja kulttuuriministeriössä ei voida vaikuttaa. Valtionosuuden laskennallisena perusteena käytettävä arvonlisäveroton yksikköhinta on budjettiehdotuksessa 2024 teatterin, tanssin ja sirkuksen osalta 66 743 euroa (vuonna 2023 yksikköhinta oli 65 058 euroa). VOS-toimijoiden rahoitus siis nousee ensi vuonna, mutta ei niin paljon kuin aiemmin arvioitiin.

Taiteen edistämiskeskuksen jakamiin avustuksiin olisi budjettiehdotuksen mukaan tulossa noin 5 prosentin leikkaus, mutta niiden kohdentumisesta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Lisätietoja:

OKM:n tiedote
Valtion talousarvioesitykset

 

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi
p. 040 518 0698

 

Kuva: Canva