18.1.2024 Tiedotteet,Lausunnot ja kannanotot

Teattereihin kohdistuvat leikkaukset tarkoittaisivat lisää työttömyyttä ja korotuspainetta lippujen hintoihin

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala kertoi Ylen Uutisille (18.1.2024), että kulttuurin rahoitukseen suunnitellaan leikkauksia myös vuodelle 2025 ja että leikkaukset kohdistuisivat erityisesti valtionosuusteattereihin, -orkestereihin ja -museoihin. Suomen Teatterit ry on huolissaan kulttuurin julkiseen rahoitukseen kohdistuvista leikkauksista.

Kaikki suomalaiset kaupunginteatterit sekä suuri joukko muita teatteri-, tanssi- ja sirkustoimijoita saavat valtion tukea esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän (VOS) kautta. Nämä niin sanotut VOS-teatterit luovat alueellisesti merkittävän kulttuurilaitosten verkoston, joka mahdollistaa ammattiteatteritoiminnan ympäri Suomen.

Mikäli VOS-teattereiden rahoitukseen kohdistuisi ministerin kuvaamia leikkauksia, joutuisivat teatterit säästämään henkilöstökustannuksista, joka on teattereiden merkittävin menoerä. Tämä tarkoittaisi vähemmän työmahdollisuuksia freelancer-taiteilijoille sekä mahdollisesti vakituisten työntekijöiden lomauttamisia tai jopa irtisanomisia.

– Teatterin tekemiseen tarvitaan monipuolista ja monialaista, koulutettua työvoimaa. Mikäli alaan kohdistuu leikkauksia, se näkyy varmasti teattereiden mahdollisuuksissa työllistää, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kuvailee.

Teattereiden saama julkinen tuki auttaa pitämään lippujen hintatason kohtuullisena ja saavutettavana kaikille suomalaisille. Mahdolliset leikkaukset ja teatterilippujen arvonlisäveron suunniteltu nosto pakottaisivat teatterit korottamaan lippujen hintoja.

– Viime vuosien inflaatio ja kustannusten kasvu on pakottanut teatterit jo nyt tarkastelemaan hinnoitteluaan. Mikäli julkista rahoitusta leikataan, kasvaa paine lippujen hintojen korottamiselle entisestään. Tämä taas vähentää eri väestöryhmien mahdollisuutta päästä nauttimaan teatterista, toteaa Paavolainen.

Säästökeinoja jouduttaisin etsimään myös esimerkiksi yleishyödyllisestä yleisötyöstä, josta ei kerry lipputuloja, eli yhteistyöstä päiväkotien, koulujen ja muiden laitosten kanssa.

Suomen Teatterit ry haluaa muistuttaa, että Euroopan parlamentti on viime marraskuussa antamassaan päätöslauselmassa kehottanut jäsenvaltioita lisäämään tukeaan taide- ja kulttuurialalle ja välttämään leikkauksia.

– Julkisessa keskustelussa tulisi muistaa, että yksittäisten miljoonien leikkaus ei korjaa valtion velkaantumista, mutta kulttuurialalle jokainen miljoona on merkittävä. Leikkaukset voivat vahingoittaa toimintaa pitkäksi aikaa ja lisätä kustannuksia muualla, esimerkiksi juuri kasvavana työttömyytenä, muistuttaa Paavolainen.

 

Lisätiedot:

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry
puh. 040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi

Kuva: Canva