8.2.2024 Tes-tiedotteet

Näyttelijöiden teatterityöehtosopimusneuvotteluissa saavutettiin tulos

tes

Suomen Teatterit ry ja Näyttelijäliitto ry ovat päässeet sopuun pitkään jatkuneissa neuvotteluissa yleissitovan Näyttelijöiden teatterityöehtosopimuksen muutoksista. Liitot neuvottelivat sopimuksesta valtakunnansovittelijan johdolla tammikuussa vapaaehtoisessa sovittelussa ja sopimus allekirjoitettiin 7.2.2024.

Merkittävimmät muutokset koskevat vierailevien näyttelijöiden sopimusta ja sen peruutusehtoja. Jatkossa vierailevien näyttelijöiden kanssa sovitaan sitovasti työvuoroluetteloista nykyisen vaihtelevan työajan lainsäädännön mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että myös tuotannollistaloudellisista syistä peruttavista esityksistä maksetaan korvaus vieraileville näyttelijöille, mikäli näyttelijän kanssa on sovittu työvuorosta sitovasti. Toisaalta sairastapausten vuoksi peruttujen esitysten osalta uusi sopimus on teattereiden kannalta nykyistä edullisempi.

Kuukausipalkkaisten näyttelijöiden osalta yhdenjaksoisen työpäivän säännökset ja sijaisuusjärjestelyiden mahdollistaminen kirjattiin entistä selkeämmin työnantajapuolen toivomalla tavalla.

– Teattereiden kannalta nyt tehdyt muutokset ovat merkittäviä ja tulevat todennäköisesti vaikuttamaan tuotantojen suunnitteluun tulevaisuudessa. Toisaalta on hyvä, että sairasperuutusten osalta pääsimme työnantajapuolen toivomaan lopputulokseen. Koronan jälkeisessä ajassa tiedämme, miten tärkeää on, ettei sairaana enää tulla töihin, kommentoi Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen.

Näyttelijöiden teatterityöehtosopimus 2024–2025 on voimassa 7.2.2024–28.2.2025 siten, että aiemmin voimassa olleeseen työehtosopimustekstiin on sovittu 7.2.2024 allekirjoituspöytäkirjan mukaiset muutokset. Vierailijasopimusten palkankorotukset 2024 riippuvat siitä, milloin heidän sopimuksensa on solmittu. Ennen 7.2.2024 solmittuihin sopimuksiin sovelletaan aiemman työehtosopimuksen ehtoja ja 7.2.2024 ja sen jälkeen solmittuihin uuden työehtosopimuksen ehtoja.

Muutokset eivät koske teattereita, joissa noudatetaan Kunta-alan näyttelijöiden työehtosopimusta, joka on voimassa sellaisenaan 30.4.2025 asti.

Muutoksiin voi tutustua (Allekirjoituspöytäkirja 2024–2025 ja Liite 1) STEFIn Työehtosopimukset-verkkosivulla. Näyttelijöiden teatterityöehtosopimus 2024–2025 kokonaisuudessaan lisätään sivuille heti sen valmistuttua.

Koulutusta NäyTES-muutoksista

STEFI tarjoaa esittävän taiteen alan työnantajille suunnattua koulutusta sopimukseen liittyvistä muutoksista. Etänä järjestettävässä koulutuksessa STEFIn juristi Juha Kairtamo käy läpi Näyttelijöiden teatterityöehtosopimukseen tehdyt muutokset. Koulutuksessa keskitytään erityisesti vierailevia näyttelijöitä koskeviin sopimusmuutoksiin. Lopuksi jätetään aikaa keskustelulle ja kysymyksille.

Etäkoulutus on tarkoitettu kaikille esittävän taiteen alan työnantajille, jotka noudattavat yleissitovaa Näyttelijöiden teatterityöehtosopimusta (huom. ei koske Kunta-alan näyttelijöiden työehtosopimusta noudattavia). Kaksi samasisältöistä tilaisuutta järjestetään torstaina 15.2. ja torstaina 29.2. klo 10–12. Tilaisuudet tallennetaan.

 

Lisätiedot:

Juha Kairtamo, juristi
juha.kairtamo@suomenteatterit.fi
p. 040 631 7707

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi
p. 040 518 0698