19.4.2024 Lausunnot ja kannanotot

Suomen Teatterit ry: Kulttuurin rahoitus on arvovalinta – Teattereihin kohdistuvat leikkaukset vaarantavat suomalaisen kulttuurin

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous otti kantaa kulttuurin valtionrahoitukseen kohdistuviin leikkauksiin. Suomen Teatterit ry muistuttaa, että kulttuurin rahoitus on poliittinen arvovalinta ja korostaa lasten ja nuorten kulttuuriosallistumisen tärkeyttä.

Kulttuurin valtionrahoitukseen on kerrottu kohdistuvan 4,3 miljoonan euron leikkaus vuonna 2025. Tämän lisäksi hallitus päätti kehysriihessä, että hallitusohjelmassa sovitut opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuvat suuremmat leikkaukset aikaistetaan. On vielä epäselvää, miten ja minkä kokoisina leikkaukset kohdistuisivat kulttuurialaan.

Suomen Teatterit ry muistuttaa, että esittävien taiteiden valtionosuustoimijoiden rahoitus takaa alueellisen saatavuuden ja saavutettavuuden sekä perustuu työllistämiseen. Leikkaukset tarkoittavat vähennystä henkilöstöstä ja lisäävät painetta lipunhintojen nostoon, mikä vähentää saavutettavuutta. Suomen Teatterit ry vetoaa hallitukseen, että syksyn budjettiriihessä kehysriihen päätökset voidaan vielä oikaista ja kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset perua.

Kulttuurin julkisen rahoituksen lisääminen tai siitä leikkaaminen on poliittinen arvovalinta. Euroopan parlamentti on päätöslauselmassaan viime syksynä kehottanut jäsenvaltioita panostamaan kulttuuriin ja taiteilijoiden asemaan nostamalla kulttuurin rahoituksen kahteen prosenttiin jäsenvaltioiden budjetista. Suomen tulisi pidättäytyä kaikista kulttuuriin kohdistuvista leikkauksista ja pikemminkin kulkea kohti tätä eurooppalaista tavoitetta, nostamalla kulttuuribudjetin vähintään prosenttiin valtion budjetista.

Suomen Teatterit ry haluaa korostaa, että lasten ja nuorten taide- ja kulttuuriosallistumiseen tulisi panostaa entistä enemmän, sillä se lisää lasten empatiataitoja, yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia ja auttaa lievittämään yksinäisyyttä. Yhteiset kokemukset esittävien taiteiden äärellä vahvistavat osallisuuden tunnetta, keskustelutaitoja ja demokratiakehitystä. Leikkausten sijaan lapsille ja nuorille tarjottavaa kulttuuria tulisi tukea ja siten varmistaa myös tulevaisuuden yleisöjen, taiteilijoiden ja kulttuurin rakastajien kasvu.

***

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous järjestettiin 18.–19.4.2024 Vaasan kaupunginteatterissa. Vuosikokouksessa Suomen Teatterit ry:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ritva Viljanen. Viljanen on aiemmin toiminut muun muassa Vantaan kaupunginjohtajana ja Helsingin kaupungin kulttuuri- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajana.

Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Anni Mikkelsson (Kajaanin kaupunginteatteri) ja Matilda von Weissenberg (& Espoon teatteri). Hallitukseen jatkavina jäseninä valittiin Anniina Kumpuniemi (Tanssiteatteri MD) ja Päivi Myllykangas (Tampere). Hallituksen jäseninä jatkavat myös Eveliina Kunttu (Lappeenrannan kaupunginteatteri), Harri Natunen (Rauman teatteri), Leila Savolainen (Kuopion kaupunki), Joachim Thibblin (Svenska Teatern) ja Mikko Kouki (Turun Kaupunginteatteri).

Kaksipäiväisessä vuosikokoustapahtumassa paneuduttiin tänä vuonna aluekehityksen teemoihin sekä työnantajuuden vahvistamiseen. Tapahtuman toisena päivänä teatterit kävivät keskustelua ajankohtaisista kulttuuripoliittisista aiheista, työehtosopimuksista ja organisaatioiden strategioista.

*

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisen esittävän taiteen ammattiorganisaatioiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsentensä toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin, tanssin ja sirkuksen tekemisen mahdollistamiseksi.

Finlands Teatrar rf: Kulturens finansiering handlar om värderingar – nedskärningarna som drabbar teatrarna äventyrar den finländska kulturen

Lisätiedot:

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
040-5180698