11.4.2016 Teatterialan uutisia

Kevät toi vuosikokouksen

Tiesittekö, että aivan tuossa tuokiossa esitellään Rovaniemellä innokkaille kulttuurirakentamisesta kiinnostuneille teatterialan vaikuttajille Rovaniemen teatterin käyttöön peruskorjattua ja laajennettua Lappia-taloa, ja että tämän kirjoituksen kahdeksan ensimmäisen sanan alkukirjaimista muodostuu sana “teatteri”? Suomen Teatterit ry:n vuosikokoukseen on enää viikko, ja ilokseni voin kertoa, että perinteisen kokousohjelman ohella vuosina 2013-2015 peruskorjattu Alvar Aallon teatteri- ja kongressikeskus kiinnostaa – vuosikokoukseen on ennakkoilmoittautumisten perusteella odotettavissa huomattavan laaja edustus Suomen Teatterit ry:n jäsenteattereista.

Vuosikokousohjelman ensimmäisenä päivänä keskiviikkona 20.4. on luvassa jo perinteisesti avoin seminaari, jossa käsitellään hyvin ajankohtaista näyttämötaiteen rahoitusuudistusta, jota on Opetus- ja kulttuuriministeriössä työryhmän voimin edistetty jo vuoden päivät, sekä tanssin kiertuetoimintaverkoston kehittämistä, josta voitte lukea lisää myös tämänkertaisesta blogistamme, jonka on kirjoittanut tanssin läänintaiteilija Isto Turpeinen.

Lappia-talon hiljattain valmistuneella peruskorjauksella ja rahoitusuudistuskeskustelulla on huomionarvoinen yhteys toisiinsa. Vuonna 2016 Rovaniemen teatteri on niiden harvan teatterin joukossa, jotka suljetun valtionosuusjärjestelämän piirissä menettävät vuosittaisessa jaossa henkilötyövuosia aikaisempaan nähden. Näin tapahtuu tänä vuonna myös remontin takia väistötiloissa toimivalle Turun kaupunginteatterille ja niin tapahtui edellisenä vuonna juuri remontista valmistuneessa talossa toimintansa aloittaneelle Kuopion kaupunginteatterille. Käytännössä teatterin peruskorjaaminen aiheuttaa tällaisen loven ammattiteatterin valtionosuusrahoitukseen lähes poikkeuksetta.

Tämä henkilötyövuosien menetysautomaatti on yksi niistä kummajaisista, jotka nykyisessä valtionosuusjärjestelmässä eivät logiikaltaan avaudu allekirjoittaneelle. Kun teattereiden peruskorjaushankkeet poikkeuksetta ovat hyvissä ajoin ministeriöllä tiedossa, miksi näissä harvinaisissa tilanteissa ei uusissa tiloissa aloittavan teatterin toiminnan rahoitusta voitaisi jonkinlaisella poikkeusmenettelyllä turvata säilytettäväksi vähintään entisellä tasollaan?

Tästä ja monista muista rahoitusjärjestelmän haasteista ja kehittämistarpeista, sekä kevään työmarkkinaratkaisuista ja monista muista ajankohtaisista aiheista runsaasti keskustelua Suomen Teatterit ry:n vuosikokouksessa ensi viikolla!

Tommi Saarikivi, toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry

Artikkelikuva: Rovaniemen Teatteri