18.9.2017 Tiedotteet

Kenelle teatterikortti?

Monissa teattereissa uusittavaksi on tulossa suuri määrä teatterikortteja, kun vuonna 2014 myönnettyjen, tuolloin nelivuotisiksi muuttuneiden teatterikorttien voimassaolo päättyy. Samalla teattereista on tullut paljon kyselyitä siitä, kenelle teatterikortti voidaan myöntää.

Perusohjeemme on, että STEFI myöntää korttia jäsenteattereidensa henkilökunnalle, hallituksien jäsenille ja muille edustajille sekä alan järjestöjen henkilökunnalle, joka eivät saa vastaavaa korttia oman ammattiliittonsa kautta. Myös teatterialan järjestöt voivat hakea korttia STEFI:ltä työntekijöilleen. Teatterikorttia ei myönnetä eläkeläisille.

Vuonna 2014 yhdessä muiden järjestöjen kanssa laadittu määritelmä jättää kuitenkin paljon tulkinnanvaraa. Kysymyksiä herättänyt etenkin se, kuka lasketaan teatterin henkilökunnaksi? Miten teattereiden tulisi toimia määräaikaisten työntekijöiden, vuokratyöntekijöiden tai vaikkapa sijaisuuksien kohdalla?

Näissä tapauksissa ohjenuorana voidaan pitää teatterikortin merkitystä työnkuvan kannalta: jos henkilö tekee työtä, jossa hänen on perusteltua päästä katsomaan teatteriesityksiä ammatillisen osaamisensa ja työtehtäviensä näkökulmasta, kortti voidaan myöntää. Vaikka esimerkiksi tanssija, näyttelijä tai ohjaaja olisi talossa lyhyelläkin sopimuksella, on erittäin todennäköistä, että hän tulee jatkossakin työskentelemään esittävän taiteen parissa. Tällöin teatterikortin myöntäminen työntekijälle on ainoastaan järkevää.

Sen sijaan esimerkiksi vuokrafirman kautta työllistettäville ovimiehille ja lipunmyyjille teatterikorttia ei myönnetä, sillä he eivät ole suoraan työsuhteessa teatteriin, eikä heidän työnkuvassaan ole välttämätöntä tuntea esittävää taidetta laajalti. Vakituisessa työsuhteessa oleville lipunmyyjille tms. asiakaspalvelijoille kortti sen sijaan voidaan myöntää, sillä he ovat teatterin vakituisia työntekijöitä.

Teatterikortin ajatuksena on taata alan ammattilaisille mahdollisuus nauttia näyttämötaiteesta edulliseen hintaan. Teatterikorttia kannattaa myöntää sikäli harkiten, että etuja myöntävillä teattereilla säilyy mahdollisuus pitää ammattilaiskortilla tarjottavat liput huokeina. Samalla kannustamme myöntämään kortin kaikille työntekijöille, joiden tehtävänkuvaan teatterin äärelle pääseminen kuuluu. STEFI:llä emme tee tiukkoja rajauksia kortin saajiin liittyen, vaan luotamme teatterikortteja myönnettäessä työnantajan harkintaan.

Lisää kysymyksiä teatterikortista? Henkilökuntamme neuvoo mielellään ammattilaiskortteihin ja niiden tilaamiseen liittyvissä asioissa: info(at)suomenteatterit.fi.

Tahdotko tilata teatterikortteja? Lue ohjeet sivuiltamme.

Kuva: Joensuun kaupunginteatteri, Henna Middeke