9.4.2018 Teatterialan uutisia

Zodiak – Centret för ny dans är Årets Teater 2018!

Riksdagsman Pia Viitanen, ordförande i riksdagens finansutskotts kultur- och vetenskapsdelegation, har valt Zodiak – Centret för ny dans till Årets Teater. Priset offentliggörs på Thalia-festen på KOM-teatern den 9.april.

Viitanen beskriver valet av vinnaren på följande sätt:

”Det var en stor ära att få välja årets teater 2018. Uppdraget var angenämt – men inte lätt. Jag bekantade mig med de tre finalisterna och vid varje besök fick jag känslan att just den här teatern kunde vara DEN – vid varje besök förmedlades en fin och varm känsla.

Finalisterna Zodiak, Åbo stadsteater och Universum, är fantastiska aktörer, sinsemellan olika, men alla av toppkvalitet och alla är värda ett erkännande för ett strålande arbete. Jag funderade på saken flera dagar och drömde också om natten, så mycket påverkades jag av upplevelsen att få välja vinnaren. Men till sist måste beslutet fattas.

I år går priset till en aktör som gör ett banbrytande publikarbete och dansar i trädgårdar. Årets Teater 2018 är Zodiak – Centret för ny dans. Dansen som konstform är värd att få större uppmärksamhet än hittills och med priset Årets Teater går det ett erkännande till hela dansfältet. I Finlands produceras det högkvalitativ danskonst, som i framtiden kan få en större betydelse både i hemlandet och internationellt.

En kraftfull konstnärpolitik är en hjärtesak för Zodiak, som på ett omfattande sätt stöder konstnärernas professionella utveckling och erbjuder dem möjlighet fungera och bygga såväl riksomfattande som internationella nätverk. Zodiak främjar frilansdansarnas sysselsättning och erbjuder en arena för många nya och unga konstnärer.

Zodiak är en modig och fördomsfri pionjär, som utför ett långsiktigt och banbrytande arbete inom en bransch med mycket knapp finansiering. Zodiak når ut till nya publikgrupper och gemenskaper och strävar till att förstå och svara på åskådarnas behov utan att ge avkall på konsten. Genom Zodiaks konst- och konstnärsinitierade publikarbete kan deltagarna möta konsten både som åskådare och deltagare. Zodiak för fördomsfritt konst ut till nya miljöer, också utanför traditionella väggar, och strävar till att ge konsten en plats i människornas vardag. När man får möjlighet att uppleva konst och vara kreativ så bygger man en hållbar grund för hela samhällets välbefinnande.”

Tävlingen Årets Teater arrangeras av Suomen Teatterit ry – Finlands Teatrar rf. Finalisterna valdes av en jury som bestod av Matti Numminen, VD för Riihimäen Teatteri, Katri Leikola, bloggaren bakom ”Paljon melua teatterista” (Mycket väsen för teater), Sanna Meska, verksamhetsledare vid Regionala danscentret i Västra Finland, Helena Ryti, ordförande för Suomen Näyttelijäliitto/Finlands skådespelarförbund rf och Hanna-Reetta Schreck, organisationssakkunnig vid Suomen Teatterit – Finlands Teatrar rf.

Sedan år 1997 har Suomen Teatterit ry – Finlands Teatrar rf har delat ut priset Årets Teater till förtjänstfulla aktörer. År 2018 stöds priset av Tiketti Oy.

Tilläggsinformation:

Suomen Teatterit ry – Finlands Teatrar rf: Hanna-Reetta Schreck
050 542 0014, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Zodiak – Uuden tanssin keskus: Raija Ojala
040 531 9415, www.zodiak.fi

Tilläggsuppgifter om tävlingen finns här
Zodiakin finalistiesittely
Thalia-juhla

Kuva: Sari Palmgren: Aidatut unelmat, kuvaaja Jouni Ihalainen