9.4.2018 Teatterialan uutisia

Zodiak – Uuden tanssin keskus on Vuoden Teatteri 2018!

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen on valinnut Zodiak – Uuden tanssin keskuksen Vuoden Teatteriksi. Palkinto jaettiin Thalia-juhlassa KOM-teatterissa 9. huhtikuuta.

Viitanen kuvailee voittajan valintaa seuraavasti:

”Oli suuri kunnia päästä valitsemaan vuoden teatteria 2018. Tehtävä oli mieluisa ja iloinen – joskaan ei helppo. Kävin tutustumassa kaikkiin finalisteihin ja täytyy sanoa, että jokaisen vierailun yhteydessä nousi vahva tunne, että juuri tämä toimija voisi olla SE – siinä määrin upea ja lämmin tunnelma jokaisesta kohtaamisesta välittyi. Kaikki kolme finalistia, Zodiak, Turun kaupunginteatteri ja Universum, ovat mahtavia toimijoita, erilaisia, mutta kaikki huippuluokkaa ja ansaitsevat tunnustuksen loistavasta työstään. Mietin asiaa useita päiviä ja taisin nähdä uniakin, siinä määrin vaikuttava kokemus oli päästä tekemään valintaa. Lopulta päätös oli tehtävä.

Tänä vuonna palkinnon saa toimija, joka tekee uraauurtavaa yleisötyötä ja tanssii puutarhoissa. Vuoden Teatteri 2018 on Zodiak – Uuden tanssin keskus. Tanssi taiteen lajina ansaitsee tulla huomatuksi nykyistä enemmän ja Vuoden Teatteri -palkinnon kautta lähteekin tunnustus myös koko tanssin kentälle. Suomessa tehdään korkeatasoista tanssitaidetta, joka tulevaisuudessa voi vallata lisää alaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Vahva taitelijapolitiikka on Zodiakille sydämenasia. Se tukee laajasti taiteilijoiden ammatillista kehitystä ja tarjoaa mahdollisuuksia toimintaan ja verkostoitumiseen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Se edistää mittavasti freelance-tanssitaiteilijoiden työllisyyttä ja tarjoaa areenan monille uusille ja nuorille taiteilijoille.

Zodiak on rohkea ja ennakkoluuloton edelläkävijä, joka tekee sitkeästi uraauurtavaa työtä alalla, jonka rahoitus on niukalla tasolla. Se kurottaa jatkuvasti kohti uusia yleisöjä ja yhteisöjä ja pyrkii ymmärtämään ja vastaamaan katsojien tarpeisiin taiteesta tinkimättä. Zodiakin taide- ja taiteilijalähtöisen yleisötyön kautta osallistujat voivat kohdata taiteen sekä katsojina että osallistujina. Zodiak vie ennakkoluulottomasti taidetta uusiin ympäristöihin, myös perinteisten seinien ulkopuolelle, ja pyrkii tuomaan taidetta ihmisten arkeen. Uskon, että kun ihminen saa mahdollisuuksia kokea taidetta ja olla luova, rakennetaan kestävää pohjaa koko yhteiskunnan hyvinvoinnille.”

Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2018 -kilpailun finalistit valitsi raati, jonka jäseniä olivat Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Matti Numminen, ”Paljon melua teatterista”-bloggaaja Katri Leikola, Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska, Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ja Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen. Vuonna 2018 palkintoa tukee Tiketti Oy.

Lisätietoja:

Suomen Teatterit ry: Hanna-Reetta Schreck
050 542 0014, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Zodiak – Uuden tanssin keskus: Raija Ojala
040 531 9415.

www.zodiak.fi
Lisätietoa kilpailusta täällä
Lue Zodiakin finalistiesittely
Lue lisää Thalia-juhlasta täällä

Kuva Janina Rajakankaan teoksesta Teini, kuvaaja Sanni Siira.