20.2.2020 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Vuoden Teatteri 2020 -palkintofinalistit valittu!

Suomen Teatterit ry palkitsee vuosittain suomalaisen teatterivalion, joka on erityisen ansioitunut toiminnassaan tuottamalla elämyksiä yleisölleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään. Tämän vuoden finalistit ovat elämyksellisiä ja monitaiteellisia teoksia tuottava oululainen tuotantoryhmä Flow Productions, monia nykytodellisuuden kysymyksiä pohtiva Teatteri Takomo, sekä nykyteatteria esitystaidetta kokonaisvaltaisesti yhdistelevä taidekollektiivi W A U H A U S.

Finalistit valinneen raadin mukaan kaikkia kolmea ehdokasta yhdistää dialoginen suhde esittävään taiteeseen, ja se, että katsoja-kokija haastetaan moniaististen näkyjen äärelle. Finalisteiksi nousseet ryhmät ovat rajallisista resursseistaan huolimatta vaikuttavia toimijoita niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Jokainen ryhmä visioi teatterin tulevaisuutta avarakatseisesti, trendejä ja genrerajoja taiteellisessa toiminnassaan kyseenalaistaen.

Raadin perustelut:

Flow Productions

Oululaisen Flow Productionsin monitaiteelliset teokset muodostavat monipuolisen ohjelmiston, joka on samaan aikaan alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä. Ryhmä osoittaa toiminnallaan, miten erilaiset tuotantomallit ja teokset pystyvät kytkemään yhteen erilaisia yleisöjä. Flow Productionsin toiminta on dialogista niin taiteessa kuin sen muussa toiminnassa. Tuotantoryhmä on onnistunut luomaan toimivan ja strategisesti kehittyvän toimintakonseptin, jonka ytimessä on yhteistyö esittävän taiteen toimijoiden kanssa. Immersiiviset teokset ja kansainväliset huippuvierailut nykysirkuksen alalta tuovat esiin Flow Productionsin toiminnan laaja-alaisuutta.

Flow-sirkus, Jay Gilligan. Kuva: Hans Vera

Teatteri Takomo

Teatteri Takomo on kunnianhimoinen toimija ja teatteriammattilaisten yhteenliittymä, joka ei pelkää ottaa riskejä. Teokset ovat ennalta-arvaamattomia, ja ne uudistavat teatterin peruselementtejä kiinnostavasti. Teatterin ensemble on vahva. Produktioittain vaihtuvat esiintyjät luovat yhdessä hengittävää teatteritaidetta. Takomo toteuttaa kekseliäästi teatterikentän yhteistuotantoja sekä edistää uusien näytelmäkirjailijoiden ja muiden teatterialan nuorten tekijöiden esille pääsemistä. Takomo onnistuukin vuodesta toiseen saavuttamaan erityisen hyvin nuoren yleisön suosion.

Esa Kirkkopelto: Ruusuruoska. Kuva: Mitro Härkönen

W A U H A U S

W A U H A U S on rohkea teatterin tutkimusmatkailija. Monialaisen ja kansainvälisesti toimivan kollektiivin esityksissä on kokeileva ja tässä ajassa kiinni oleva omanlaisensa kädenjälki. Ryhmä tuo vahvasti audiovisuaalisia esitystaiteen konsepteja teatterin kontekstiin uudistaen ja kyseenalaistaen näyttämökerrontaa. Teokset ovat kuin esityksellisiä pelikenttiä, jotka avaavat uusia vaikuttavia näkyjä ja ulottuvuuksia. W A U H A U S tarjoaa uutta tulkintaa teatterin kartasta ja kirjoittaa esitystensä pelisääntöjä toisiksi. Kollektiivin pelottomuus tarttua suuriin aiheisiin ja kyky luoda eeppisiä teoksia on kunnianhimoista ja äärimmäisen taidokasta.

Sapiens – Tarina tarinoita kertovasta ihmislajista. Yuval Noah Hararin alkuperäisteoksen pohjalta Minna Leino. Ohjaus ja suunnittelu WAUHAUS. Tuotanto: Kansallisteatteri yhteistyössä WAUHAUS ja Zodiak. Kuva: Katri Naukkarinen.

 

Palkintofinalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon voittaneen ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen sekä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala. Sama raati valitsee myös tämän vuoden palkintovoittajan.

Vuoden Teatteri 2020 -palkinto jaetaan Thalia-juhlassa Tampereen Komediateatterissa maanantaina 9.3.2020. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1996 alkaen.

Finalistien kotisivut:

http://www.flowprod.fi
https://www.teatteritakomo.fi
https://www.wauhaus.fi

Lisätietoja:

info@suomenteatterit.fi