4.8.2020 Stefin uutisia

Aluehallintovirastojen elokuun ohjeistuksesta ja syksyn toiminnan suunnittelusta

Lähestyvä teatteritoiminnan syyskauden käynnistyminen on herättänyt paljon kysymyksiä Aluehallintovirastojen elokuun ohjeistuksesta ja ohjeistuksen kehityksestä syksyä kohti mentäessä.
 
Aluehallintovirastot antoivat heinäkuussa yleisötilaisuuksien ohjeistuksen elokuulle. Alle 500 hengen tilaisuuksiin jo toukokuussa annetut OKM:n ja THL:n turvallisuusohjeistukset ovat muuttuneet velvoittavista säännöistä suositukseksi, mikä varmasti helpottaa jo ennen juhannusta pohdittuja kysymyksiä esimerkiksi samaan ruokakuntaan kuuluvien sijoittelusta vierekkäisille istuimille. Samalla on kuitenkin syytä kehottaa ottamaan suositukset vakavasti, sillä sisätiloissa järjestetyissä huomattavan kokoisia ihmisjoukkoja osallistavissa yleisötilaisuuksissa läheinen pitkäaikainen kontakti on yksi keskeinen taudin leviämistapa.
 
Tätä kirjoitusta laadittaessa ohjeistus ei ole muuttunut jo heinäkuun puolella laaditusta elokuun ohjeesta, mutta ohjeistuksessa varoitetaan aiheellisesti siitä, että mikäli tautitilanteessa tapahtuisi nopeasti muutoksia, ohjeet voivat muuttua myös kesken kuukauden. 
 
Toistaiseksi toimitaan kuitenkin tähänkin tiedotteeseen linkitetyn elokuun ohjeistuksen pohjalta, ja tietoa syyskuun ohjeista toimitetaan heti kun tietoa on saatavilla. Jos tautitilanne pysyy yhtä hyvä kuin se on ollut koko maassa jo kesä-heinäkuun ajan, teatteritoiminta päässee käynnistymään suunnitelmien mukaan kaikkialla maassa lähiviikkoina. 
 
Ymmärrämme, että syksyn toiminta ohjeistusten epävarmuuden vallitessa on haastavaa, mutta valitettavasti koko valtakunnasta ei taida tällä hetkellä löytyä asiantuntijaa, joka osaisi varmuudella kertoa tautitilanteen kehityksestä seuraavan 4-5 kuukauden aikana. Suuret yleisötilaisuudet ovat kuitenkin valitettavasti ensimmäisiä, joihin kohdistuvat rajoitukset tulevat varmasti pohdittavaksi, mikäli tautitilanne huononisi nykyisestä.
 
Maskisuositukset ovat olleet näkyvästi esillä uutisissa sunnuntaista lähtien, kun THL:n asiantuntijat ilmoittivat harkitsevansa tarkennettuja suosituksia julkisiin tiloihin. Asiaa selvitetään THL:ssä tämän viikon aikana. Ilmoitamme heti mahdollisista uusista suosituksista tai velvoittavista ohjeista kun tietoa on saatavilla. Pohdittavaksi voi tulla teatteritoiminnan järjestämiseen liittyviä kysymyksiä, mutta niitä arvioidaan sitten kun mahdollisesta uudesta ohjeistuksesta on saatu tietoa.
 
Mikäli tarvetta valmiuslaki-tyyppisiin sääntelymuutoksiin ei syksyn mittaan tule, on Aluehallintovirasto toimivaltainen viranomainen määrittelemään tarkemmin kullakin alueella tautitilanteen vuoksi sovellettavia rajoituksia. Siksi kaiken teatteritoiminnan kattavan valtakunnallisen ohjeistuksen antaminen vaikkapa turvavälien osalta voi käydä haastavaksi, mikäli tautitilanne kehittyisi syksyn aikana eri tavalla ympäri maata. 
 
Tästä syystä kehotamme aina tarkistamaan oman alueenne toimivaltaiselta aluehallintoviranomaiselta tilanteen ja ohjeistuksen, mikäli ette ole varmoja siitä, minkälaista käytäntöä yleisötilaisuuksien osalta teatterissanne on mielekästä kulloinkin soveltaa.

Lisätietoa:

Aluehallintoviraston tiedote 29.7.2020
Tiedot on päivitetty esittävän taiteen sektorin Covid-19-yleisöturvallisuusohjeistuksiin 4.8.2020.
Kuva: Unsplash / Engin Akyurt