21.4.2023 Tiedotteet,Lausunnot ja kannanotot

Suomen Teatterit ry: Esittävän taiteen rahoitusta ei tule leikata alkavalla hallituskaudella

Valtiontalouteen kohdistuu alkavalla hallituskaudella sopeutuspaineita ja uuden hallituksen tulee ottaa kantaa siihen, millä tavalla sopeutukset toteutetaan. Suomen Teatterit ry pitää tärkeänä, että hallitusneuvotteluita vetävän Kokoomuksen vaaliohjelmassa oli lupaus, että säästöjä vältetään koulutus- ja kulttuurimenoista.

Suomen Teatterit ry toteaa, että taiteen ja kulttuurin rahoitusta ei tule supistaa alkavalla hallituskaudella. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen taiteen ja kulttuurin rahoitusosuus on 0,8 % valtion budjetista, joten leikkaukset tai indeksijäädytykset eivät tuottaisi merkittäviä säästöjä koko budjetin mittakaavassa. Ne kuitenkin rapauttaisivat merkittävästi koronakriisistä kärsineen alan jälleenrakennusta, työllisyyttä ja kasvua. Kulttuurialaan käytetty euro palaa valtion kassaan lähes kolminkertaisena verojen ja muiden maksujen muodossa. 

Suomen Teatterit ry korostaa, että tulevalla hallituskaudella on turvattava esittävien taiteiden rahoitus sekä alan valtionosuusjärjestelmän että Taiteen edistämiskeskuksen jakamien toiminta-avustusten kautta. Teatteri-, tanssi- ja sirkusala joutui sopeuttamaan toimintaansa vuosina 2020–2022 koronasta aiheutuneiden kohtuuttomien toimintarajoitusten vuoksi. Kriisivuosien jälkeen teattereiden taloudessa ei ole säästövaraa, vaan ala tarvitsee vakaan rahoituksen ja työrauhaa elpyäkseen historiansa suurimmasta kriisistä. Myös kuntien heikkenevä taloustilanne vaikuttaa taidelaitosten julkisen rahoituksen kokonaisuuteen ja kasvattaa valtiolta saatavan rahoituksen merkitystä tulevaisuudessa. 

Teattereiden menoista valtaosan muodostavat henkilöstökulut. Julkisen rahoituksen vähennys vaikuttaisi suoraan teattereiden kykyyn palkata uutta henkilökuntaa ja voisi aiheuttaa sekä henkilöstön vähennyksiä että heikentää alan työllisyyttä. 

Julkisen tuen väheneminen pakottaisi teatterit nostamaan lipunhintoja, mikä heikentäisi saavutettavuutta. Teatterit joutuisivat säästämään yhteistyöstä esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja vanhainkotien kanssa, mikä vähentäisi eri väestöryhmien osallisuutta kulttuuriin. Säästöpaineen alla taiteellisiin kokeiluihin ei olisi varaa, mikä johtaisi ohjelmistojen yksipuolistumiseen.  

Tarvitsemme tulevina vuosina taide- ja kulttuurialojen rahoituksen vahvistamista ja kulttuuribudjetin kasvattamista yhteen prosenttiin valtion budjetista. Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmä on teatteri-, tanssi- ja sirkuskentän tärkein perusrahoitus ja se luo saavutettavan, elinvoimaisen ja alueellisesti merkittävän taidelaitosverkoston ympäri Suomen. Vahvat valtionosuustoimijat mahdollistavat paremmin myös taiteen vapaan kentän kasvun ja tarjoavat työtilaisuuksia freelancereille.  

Suomen Teatterit ry toivoo, että tulevassa hallitusohjelmassa kulttuurin rahoitusta ei nähdä menoeränä, vaan investointina kasvuun, työllisyyteen, hyvinvointiin sekä ennen kaikkea taiteeseen. 

* 

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous järjestettiin 20.–21.4.2023 Lahden kaupunginteatterissa. Kaksipäiväisen tapahtuman avasi Sitran yliasiamies Jyrki Kataisen puheenvuoro maailmaa muuttavista megatrendeistä, minkä jälkeen teattereille esiteltiin kestävän kehityksen toimia juuri suomennetun Teatterin vihreän kirjan pohjalta. Iltapäivän ohjelmassa syvennyttiin työnantajuuden vahvistamiseen. Tapahtuman toisena päivänä teatterit kävivät keskustelua ajankohtaisista kulttuuripoliittisista aiheista, ohjelmistoista ja teattereiden hallitusten vastuista ja vallasta. 

Suomen Teatterit ry:n hallitukseen valittiin uutena edustajana Eveliina Kunttu (Lappeenrannan kaupunginteatteri) sekä jatkavina jäseninä Harri Natunen (Rauman Teatteri), Leila Savolainen (Kuopion kaupunginteatteri), Joachim Thibblin (Svenska Teatern) ja Mikko Kouki (Turun kaupunginteatteri). Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Maija Perho ja jäseninä jatkavat myös Sari Alatalo (Rovaniemen Teatteri), Anniina Kumpuniemi (Tanssiteatteri MD), Päivi Myllykangas (Tampereen Teatteri) ja Mike Pohjola (Helsingin kaupunginteatteri).  

* 

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisen esittävän taiteen ammattiorganisaatioiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsentensä toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin, tanssin ja sirkuksen tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.  

Finlands Teatrar rf: Inga nedskärningar får göras i finansieringen av scenkonsten under följande regeringsperiod

Lisätiedot: 

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry
puh. 040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi