8.5.2023 Tiedotteet

Tutkimus: teatteriyleisön tyytyväisyys ja alan taloudelliset vaikutukset kasvussa

Tyytyväisyys teattereita kohtaan on kasvussa. Tämä selviää Innolinkin ja Suomen Teatterit ry:n tuoreesta asiakastutkimuksesta, joka on toteutettu teattereiden yhteistutkimuksena esityskaudella 2022–2023. Tutkimus on ensimmäinen koronapandemian jälkeen toteutettu suurempi asiakaskysely. 

Tutkimuksen mukaan lähes puolet vastaajista arvioi teatterin toiminnan parantuneen viime vuosina. Erityisen tyytyväisiä kyselyyn vastanneet ovat olleet esitysten laadukkuuteen ja lipunmyynnin sekä aulapalveluiden sujuvuuteen. 

Myös tyytyväisyys ravintolapalveluiden laatuun on ollut kasvussa. Yli 80 prosenttia vastaajista on kertonut käyttävänsä teatterikäyntien yhteydessä rahaa ruoka- ja ravintolapalveluihin. Yli 30 prosenttia asiakkaista käyttää teatteri-iltaan rahaa yli 50 euroa teatterilipun lisäksi, ja keskimäärin kävijöiden budjetti lipun lisäksi muihin ostoksiin on noin 50 euroa. 

– Teatterit tuottavat laadukkaan taiteen lisäksi positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina, joten myös ravintola-, matkailu- ja kuljetuspalvelut hyötyvät teatteritoiminnasta, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kertoo. 

Tutkimukseen vastanneet teatterikävijät ovat sitoutuneita asiakkaita: lähes puolet vierailevat teatterissa useita kertoja vuodessa. Useimmiten teatteriin johdattaa halu nähdä tietty esitys, ja valtaosa vastaajista olikin käynyt katsomassa teattereiden musikaalitarjontaa. Myös aiemmat kokemukset teatterista, teatterin tunnelma ja maine houkuttelevat teatterikäynnille.  

– Koronapandemia kuritti teatterialaa pahasti. Rajoitukset, peruutukset ja esitysten siirrot olivat hankalia yleisön kannalta ja sen vaikutukset tuntuvat alalla edelleen. Iloitsen kuitenkin siitä, että suomalaiset ovat uskollista teatterikansaa ja löytäneet tiensä takaisin teatteriin vaikeiden vuosien jälkeen, Paavolainen sanoo. 

Tutkimukseen osallistui yhteensä kymmenen teatteria eri puolilta Suomea, ja se perustuu 20 946 vastaukseen. Tuloksia on vertailtu aikaisempiin asiakastutkimuksiin vuosilta 2014 ja 2017. 

Tutkimustulosraportti

Lisätiedot

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry
puh. 040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi