19.3.2024 Blogi

Haastattelussa tutkimusprofessori Mikko Laamanen

Kestävän kehityksen toimia ja Teatterin vihreän kirjan teemoja käsitellään tänä keväänä STEFIssä tutkimusprofessori Mikko Laamasen johdolla. Laamanen on kartoittanut kestävän kehityksen toimia esittävän taiteen organisaatioissa kyselyllä, joka on suunnattu STEFIn jäsenistölle. Kyselyn tuloksien avulla on koostettu myös huhti-toukokuussa pidettäviä Teatterin vihreä kirja -työpajoja, joissa Laamanen toimii fasilitaattorina.

Mikko Laamanen, kuka olet? 

”Olen syntyperäinen helsinkiläinen, Pirkanmaalla kasvanut, ja nykyisellään Oslossa asuva tutkija. Aloitin vuonna 2023 työt tutkimusprofessorina Consumption Research Norwayn Teknologian ja kestävä kehityksen tutkimusryhmässä. Tämä Norjan kulutustutkimuskeskus on osa Oslo Metropolitan Universitya ja me tutkimme laajalla skaalalla kulutusta yhteiskunnassa. Tutkimukseni käsittää kulutus- ja organisaatiososiologiaa eli se pyrkii selittämään, miten kuluttaminen ja kuluttajuus järjestäytyy yhteiskunnassa. Olen väitellyt Hankenilta vuonna 2017 ja työskennellyt tutkijana ja opettajana Englannissa, Ranskassa ja Saksassa.”

Mitä tutkit?

”Olen ollut aina erityisen kiinnostunut erilaisista yhteisöistä. Tutkin väitöskirjassani arvonluontia ammattiyhdistysliikkeessä eli miten ammattiliitot strategisesti kehittävät jäsensuhteitaan paitsi palvelujentarjoajana myös yhteiskunnallisena vaikuttajana. Väitöskirjatyöni jälkeen olen tutkinut jakamistaloutta, alustataloutta ja paikallisia palveluvaihtomalleja. Osa tutkimustani on globaalia alustataloutta, mutta Helsingin Aikapankin kaltaiset naapurustoja yhdistävät mallit ovat olleet keskeisinä tutkimuksessani.

Kulttuurialalla olen keskittynyt erityisesti oopperaan ja yleisötyöhön. Pandemian aikana osallistuin 18 kuukauden ajan erään lontoolaisen oopperaorganisaation yhteisöprojektiin, jonka tarkoituksena oli torjua iäkkäämpien ihmisten eristäytymistä. Projektissa tapasimme viikoittain ja lauloimme oopperalaulajien ohjaamina sekä klassista että populaariohjelmistoa. Tällaisten, pääsääntöisesti sosiaalista kestävyyttä tutkivien projektien kautta olen päätynyt tähän Suomen Teatterit ry:n kanssa tehtävään projektiin.”

Miten yhteistyö STEFIn kanssa on saanut alkunsa ja mitä on luvassa?

”Yhteistyö lähti käyntiin keväällä 2023 Pearle* Live Performance Europe -järjestön konferenssista, jossa olin luennoimassa YK:n kestävän kehityksen päämääristä, erityisesti koskien tavoitetta 12 ”vastuullista kuluttamista”, johon liittyy hyvin läheisesti vastuullinen tuottaminen. Luentoni keskeisiä kohtia työstettiin yhdessä pienimuotoisessa työpajassa, johon osallistui myös STEFIn toimitusjohtaja Kaisa. Tästä lähti keskustelu kestävän kehityksen päämääriä ja Teatterin vihreää kirjaa yhdistävästä projektista, jossa yhdessä oppimista painottavien työpajojen kautta voisimme keskustella ja jakaa nykyisiä käytäntöjä sekä luoda uusia toimintatapoja STEFIn jäsenorganisaatioissa ja niiden kesken.

Yhdessä oppiminen ja kestävä kehitys ovat keskiössä kevään työpajoissa. Työpajojen sisällön fokusoimiseen saamme lisätietoa kyselytutkimuksesta, jossa kartoitetaan kestävän kehityksen toimintatapoja. Luvassa on siis mielenkiintoinen ”sukellus” toimialan kestävyystyöhön ja kestäviin tulevaisuuden toimintatapoihin. Omalta osaltani tämä yhteistyö toivottavasti jatkuu laajemmassa muodossa. Tämän Suomen ”pilottiprojektin” jälkeen on ajatuksenani laajentaa tutkimusta Euroopan kattavaksi: tästä olen jo keskustelun aloittanut ja toivon, että STEFI myös pysyy mukana tämän tulevaisuuden hankkeen kehityksessä.”

Millainen merkitys kestävällä kehityksellä on esittävän taiteen alalla?

”Taiteella on erityinen rooli –vastuu ja vapaus– herättää yhteiskunnallista keskustelua. Tuotannollisesti esittävän taiteen alalla on monia hyviä toimintamalleja ja -tapoja tullut käytäntöön, esimerkkinä vaikka Teatterin vihreä kirja. Minun näkemykseni on, että vaikka vihreä ja vastuullinen tuottaminen onkin alkanut levitä, tarvitaan lisää huomiota kuluttamiseen. Uskoisin myös, että kestävyysodotukset taiteen alalla tulevat vain kasvamaan ja aikainen reagointi ja toimintatapojen linjaaminen on tulevaisuuden varmistamista, osa prosessia, jonka kaikki yhteiskunnan osa-alueet joutuvat läpikäymään.”

Mitkä ovat terveisesi STEFIn jäsenistölle?

”Olen erityisen iloinen nähdessäni, kuinka innokasta ja omistautunutta jo näkemäni kestävyystoiminta on. Tästä on hienoa jatkaa alan kehittämistä!”

STEFIn jäsenistölle suunnatut Teatterin vihreä kirja – vertaisoppimisen työpajat järjestetään 12.4. ja 16.5. Helsingin Kaupunginteatterilla. Työpajojen fasilitaattoreina toimivat tutkimusprofessori Mikko Laamanen ja tutkijatohtori Sanne Bor (LUT-yliopisto). Lue lisää työpajoista täältä.