Lavastamo

Yleiset ohjeistukset turvavälistä muihin ihmisiin ja käsihygieniasta (saippuapesu ja käsidesi), sekä yleiset koronasiivousohjeet (kosketuspintojen pyyhkiminen heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella ja tarvittaessa desinfiointiaineella vähintään päivittäin) ja riittävä, jatkuva ilmanvaihto pätevät myös lavastamon työhön.

 • Poikkeuksellinen tilanne vaatii muutoksia työkulttuuriin esittävien taiteiden alalla: kaikkea lähikontaktia on vähennettävä, sosiaalinen toimintakulttuuri muuttuu ja sairaslomille jäämiseen on oltava matalampi kynnys.
 • Työhön ei voi tulla sairauden oireita tunteva työntekijä. Sairauden jälkeen on oltava yksi kokonaan oireeton päivä. Suosittelemme oma ilmoitus -menettelyn jatkamista.
 • Suosittelemme, että työyhteisössä jakaudutaan tiimeihin (tai ”perheisiin”), joissa työtoverit eivät vaihdu ja vältetään kontaktia muiden tiimien jäseniin.
 • Suosittelemme, että henkilöstö käyttää maskia mahdollisuuksien mukaan kaikissa tilanteissa.

Suosittelemme lavastamon työhön myös näitä toimenpiteitä:

Lavastamossa:

 • Suosittelemme käyttämään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta mahdollisuuksien mukaan kaikissa tilanteissa.
 • Yhteiskäytössä olevat tietokoneiden näppäimistöt, työkoneet ja -laitteet on puhdistettava käytön jälkeen, pyyhkimällä niiden kosketuspinnat miedosti emäksisellä pesuaineella tai alkoholipitoisella puhdistusaineella.
 • Myös yhteiskäytössä olevien nostinten, trukkien ja autojen ratti, muut hallintalaitteet ja kosketuspinnat on puhdistettava käytön jälkeen, tai huolehdittava käsihygieniasta ennen ja jälkeen koskettaessa yhteiskäyttölaitteisiin.
 • Tilaan ja kulkureitteihin on tehtävä tehostettu siivous päivittäin yleisen koronasiivousohjeen mukaisesti.
 • Suosittelemme, että ulkopuolisilla henkilöillä ei ole pääsyä lavastamoon muilla kuin välttämättömillä asioilla ja että kielto merkitään selkeästi ovilla. Suosittelemme suu-nenäsuojaimen, hengityssuojaimen tai visiirin käyttöä kaikille tiloissa asioiville.
 • Suosittelemme, että vierailut ja kokoukset hoidetaan etäyhteyksillä niin pitkälti kuin mahdollista. Mikäli vierailu on välttämätöntä hoitaa paikan päällä, pidetään turvavälejä ja käytetään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta.
 • Isoissa taloissa voidaan esimerkiksi työvuoroilla jakaa työntekijät kahteen ryhmään, jotka eivät ole kontaktissa toisen ryhmän kanssa. Näin turvataan toiminnan jatkuminen tartuntatilanteessa.
 • Suosittelemme, että käytössä on riittävä määrä henkilökohtaisia työhanskoja, joita desinfioidaan ja vaihdetaan säännöllisesti.

Tauko- ja ruokailutilat

 • Suosittelemme, että ahtaita tiloja, kuten taukotiloja ja pukuhuoneita käyttäisi vain 1–2 henkeä kerralla turvaväleillä. On kuitenkin huomioitava kokonaisriski siinä, ettei ruuhkaa synny jonnekin muualle. Mikäli mahdollista, taukotiloja voi pyrkiä hajauttamaan.
 • Suosittelemme, että taukoja ja ruokailuja porrastetaan niin, että eri tiimien jäsenet eivät ole tekemisissä toisten tiimien kanssa.

Näyttämöllä liikuttaessa kontaktissa muihin:

 • Suosittelemme lähikontakteissa muiden tiimien jäseniin käyttämään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta ja kiinnittämään erityistä huomiota käsihygieniaan. Huomioitava, että suojainten käyttö päätetään tapauskohtaisesti työnantajan riskiarvion perusteella. Lavastamosta muihin tiloihin liikuttaessa vaihdetaan puhtaat työhanskat.

Päivitystiedot:

Sivu päivitetty 3.6.2021: muutettu 2 metrin turvaväli riittäväksi etäisyydeksi.

Sivu päivitetty 22.2.2021: päivitetty 2 metrin turvaväli sekä suositus maskin käyttöön kaikissa tilanteissa.

Sivu päivitetty 6.11.2020: lisätty yleinen maskisuositus.

Tämä ohjeistus on laadittu 4.6.2020 projektin lavastamon alatyöryhmässä, vetäjä: Tapio Säkkinen, tapio.sakkinen@opera.fi (Suomen kansallisooppera ja -baletti). Alatyöryhmän kokoontumisissa ovat myös olleet mukana: Sami Nurmi (Turun kaupunginteatteri), Juha Westman (Kuopion kaupunginteatteri), Tuomas Antikainen (HKT) ja Markus Toivanen (Svenska Teatern).