Jämställdhets- och likabehandlingsplaner samt motsvarande dokument

Arbetsgivaren har enligt flera olika lagar en skyldighet att göra upp planer som gäller personalens och arbetsgemenskapens verksamhet.  I lagstiftningen påpekas också att planerna, då det av ämnets natur är ändamålsenligt, med fördel kan kombineras. Planerna och deras innehåll flätas alltså ofta samman. I våra kollektivavtal rekommenderas alla teatrar att göra upp planerna även då lagen inte specifikt gäller den egna organisationen.

Enligt teaterbranschens kollektivavtal (101 §) är det arbetsgivarens skyldighet att främja jämställdhet mellan könen och likabehandling av arbetstagare oberoende av antalet anställda. I kollektivavtalet konstateras att teatrar med minst 20 arbetstagare enligt samarbetslagen (1333/2021) erfordras utarbeta en utvecklingsplan för arbetsgemenskapen. I sammanslutningar med minst 30 arbetstagare ska det enligt lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) också utarbetas en jämställdhetsplan och en lönekartläggning. Kollektivavtalet rekommenderar att ovan nämnda planer görs upp vid alla teatrar.

Lagstadgade planer som gäller personalen

Jämställdhetsplan (minst 30 anställda)  (Lagen om jämställdhet 6a §)

  • Uppdateras minst vartannat år.
  • Sammanställs tillsammans med representanter för personalen
  • Jämställdhetsplanen ska innehålla:
    • en redogörelse för jämställdhetsläget på arbetsplatsen inklusive en specificering av fördelningen av kvinnor och män i olika uppgifter samt för hela personalens del en lönekartläggning av klassificeringen, lönerna och löneskillnaderna i fråga om kvinnors och mäns uppgifter,
    • åtgärder som behövs för att främja jämställdheten och uppnå lönejämställdhet och som enligt planerna ska inledas eller genomföras,
    • en utvärdering av hur åtgärderna i en tidigare jämställdhetsplan har genomförts och av resultaten.
  • Planen kan inkluderas i personal- och utbildningsplanen eller i verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet.

Utvecklingsplan för arbetsgemenskapen (minst 20 anställda)  (Samarbetslagen 9 §)

  • Utarbetas och underhålls som ett led i den dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare (exempelvis i teatrarnas delegationer) som fastställs i Samarbetslagen
  • I utvecklingsplanen för arbetsgemenskapen ska antecknas
    •  nuläget och förutsägbara utvecklingsgångar som kan inverka på personalens kompetensbehov eller arbetshälsa,
    • mål och åtgärder för att utveckla och upprätthålla personalens kunnande samt främja personalens arbetshälsa,
    • ansvarsfördelning och tidtabell i fråga om åtgärderna,
    • uppföljningsförfaranden.
  • I utvecklingsplanen för arbetsgemenskapen ska även antecknas principerna för anlitande av utomstående arbetskraft.
  • När utvecklingsplanen för arbetsgemenskapen utarbetas och underhålls ska uppmärksamhet efter behov fästas vid
    •  hur den tekniska utvecklingen, investeringar och andra förändringar som inträffar i företagets eller sammanslutningens verksamhet påverkar arbetsgemenskapen,
    •  särskilda behov hos arbetstagare i olika livssituationer och särskilt vid behoven av att upprätthålla arbetsförmågan hos arbetstagare som hotas av arbetsoförmåga och äldre arbetstagare samt arbetsmarknadskompetensen för arbetstagare som hotas av arbetslöshet,
    • ledningen av arbetsgemenskapen
  • Utvecklingsplanen för arbetsgemenskapen kan kombineras med jämställdhets- och likabehandlingsplanen.

Likabehandlingsplan (minst 30 anställda) (Diskrimineringslagen 7 §)

  • Arbetsgivare ska med beaktande av olika diskrimineringsgrunder bedöma hur likabehandling uppnås vid anställning och på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska med hänsyn till arbetsplatsens behov utveckla arbetsförhållandena samt förfarandena i samband med att personal anställs och beslut som berör personalen fattas. De främjande åtgärderna ska vara effektiva, ändamålsenliga och proportionerliga med beaktande av verksamhetsmiljön, resurserna och övriga omständigheter.
  • Förbud mot diskriminering, enligt Diskrimineringslagen (8 §):

”Ingen får diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. Diskriminering är förbjuden oberoende av om den grundar sig på ett faktum eller ett antagande i fråga om personen själv eller någon annan.

Diskriminering som avses i denna lag är förutom direkt och indirekt diskriminering även trakasserier, vägran att göra rimliga anpassningar samt instruktioner eller befallningar att diskriminera.”

Verksamhetsplan för företagshälsovården (Lagen om företagshälsovård 3:11 §)

  • Arbetsgivaren skall ha en skriftlig verksamhetsplan för företagshälsovården som skall innehålla de allmänna målen för företagshälsovården samt de behov som grundar sig på förhållandena på arbetsplatsen och de åtgärder som föranleds av dessa med beaktande av vad som föreskrivs i 1, 4 och 12 §. Verksamhetsplanen skall årligen ses över på grundval av arbetsplatsbesök och andra utredningar som utförs inom företagshälsovården.

Verksamhetsprogram för arbetarskyddet (Arbetarskyddslagen 9 §)

  • Arbetsgivaren skall för den verksamhet som behövs för främjande av säkerhet och hälsa samt bevarande av arbetstagarnas arbetsförmåga ha ett program som omfattar behoven av att utveckla arbetsförhållandena på arbetsplatsen och verkningarna av faktorerna i anslutning till arbetsmiljön (verksamhetsprogram för arbetarskyddet). De mål för främjande av säkerhet och hälsa samt bevarande av arbetsförmågan som kan härledas ur verksamhetsprogrammet skall beaktas vid utvecklandet av arbetsplatsen och i planeringen, och de skall behandlas tillsammans med arbetstagarna eller företrädare för dem.
  • Läs mera om arbetarskydd och arbetshälsa på STEFIs webbplats (på finska)

Personal- och ekonomiavdelningarna på teatrarna statistikför med fördel uppgifter om personalens köns- och åldersfördelning, anställningsformer och löner. I all statistikhantering beaktas kraven för dataskydd. Utöver statistiken rekommenderas att personalens erfarenhet av hur jämställdhet och likabehandling förverkligas på arbetsplatsen i praktiken kartläggs på ändamålsenligt sätt genom enkäter.

Teatrarna uppmanas att i ett forum som passar den egna organisationen diskutera erhållna data och styrdokument med representanter för personalen, t.ex. delegationen, arbetarskyddskommittén, personalmöten eller motsvarande. Samtliga ovan nämnda dokument och planer konvergerar åtminstone delvis, och de både utarbetas och underhålls som samverkan mellan arbetsgivar- och arbetstagarparter.

Ansvaret för att utarbeta och underhålla planerna ligger på arbetsgivaren, dvs den operativa ledningen. Det är motiverat att behandla planerna och åtgärderna de medför även i styrelsen och med organisationens medlemmar/aktieägare. Planer som beretts grundligt bidrar till en gynnsam utveckling av arbetsgemenskapen och bidrar till transparens.

Arbetsavslagen fordrar också att arbetsgivaren gör en orienteringsplan för arbetstagarens arbetsförhållande, vilken avser att köra in en ny eller återvändande arbetstagare i verksamheten samt också i de planer som behandlats i styckena ovan.

Diskrimineringslagens uppdateringar trädde i kraft 1.6 2023

Med förändringarna i Diskrimineringslagen förtydligades arbetsgivarens skyldigheter att främja likabehandling och arbetstagarens rättsskydd stärktes. STEFIs jurist Juha Kairtamo behandlar uppdateringarna och hur de påverkar våra medlemmar i ett blogginlägg (på finska): Yhdenvertaisuuslain muutokset täsmentävät työnantajan velvollisuuksia.

Likabehandlings- och lönefaktorer relevanta för vår bransch lyfts årligen i TINFOs statistik

På Teaterns informationscentral TINFOs webbplats finns grundlig statistik över branschens personalstruktur och löneläge, samt övriga relevanta uppgifter kopplade till teaterns verksamhetsområde.

Exempel på STEFIs medlemsorganisationers jämställdhets- och likabehandlingsplaner:

Ytterligare information om planernas syfte och innehåll finns på bl.a. följande webbplatser (information på både finska och svenska):


Suomeksi: Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- ja muut suunnitelmat